Social Items

Sultan Ahmedova Dzamija U Istanbulu

Plan je bio da posetimo veličanstvene znamenitosti na Sultan Ahmedovom trgu. Juče smo stigli u Istanbul sa magictravel_rs.


Category Sultan Ahmed I Mosque Wikimedia Commons

Zbog plave keramike kojom su ukrašeni zidovi ona je često nazivana i Plava džamija.

Sultan ahmedova dzamija u istanbulu. All times are UTC. Academiaedu is a platform for academics to share research papers. Godine 2007 u Istanbulu je postojalo 4350 škola od čega su polovina bile osnovne škole.

Tinejdžerice ponekad znaju pretjerati sa šminkom kada je u pitanju odlazak u školušto može živcirati stroge profesore po školiAli diskretan make up koji izgleda kao da ništa nemaš na licu neće nikome smetatiOsim togau posljednje vrijeme se sve više govori o trendu make-upa koji se naziva nude jer lice izgleda kao da nemate. Predstavlja jedno od remek djela osmanske arhitekture. 2 Jun 13 2008.

Njen klasičan tlocrt turskih bogomolja primijenjen na varijantama na tisućama mošeja sagrađenih od 15. Svaka čast Zvonko fantastična reportaža. U ovom nekada carskom gradu ima toliko toga da se vidi i uradi da su potrebni meseci da bi zaista upoznali sve njegove čari.

U sredini se nalazi atrijum dimenzija 1160 X 720 m sa velikim kameni šadrvan i drveni trijem. Hadži Ali-begova džamija je jedina džamija u Bosni i Hercegovini koja ima sunčani sat džamija sa sahat-kulom haremom i česmom proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Međutim ako kao i većina putnika danas imate ograničeno vreme za putovanja a želite da izvučete maksimum iz svog boravka u Istanbulu došli ste na pravo mesto.

Sultan Ahmedova džamija je jedna od najznačajnijih osmanskih džamija. Plava džamija je najveća džamija u Istanbulu I poznata je kao Sultan Ahmedova džamija ili Ahmedija. Treceg dana u Istanbulu obisli smo Aju Sofiju Sultan Ahmedovu dzamiju Ahmediju Plavu dzamiju Hipodrom i Topkapi palatu.

It is currently Sun Sep 26 2021 1024 am. Sultan - Ahmedova dzamija Zenica. U ovom detaljnom vodiču kroz Istanbul ćete naći 16 stvari koje ne.

Istanbul je grad mešanja raznih. Sulejmanija ili Mihrimah-Džamija u Istanbulu koja je izgrađena oko 1550. Istanbul je izabran za Evropski grad kulture 2010.

Pošto sam i ja skoro presedao u Istanbulu na svom putu do Bangkoka stekao sam potpuno iste utiske o tom aerodromu. Godine vrhunsko je djelo najvećeg osmanlijskog arhitekta i graditelja Sinana. Ovo je po veličini druga po redu džamija u Istanbulu i jedna od najznamenitijih građevina tog grada.

GodineOvaj grad je imao razna imena Vizantion Nova Roma Konstantinopolj Carigrad Istanbul. Pokrivena je dvostrešnim krovom i crijepom. U posljednjih nekoliko godina obrazovni sistem u Istanbulu se znatno proširio od 2000.

Süleymaniye Camii ili Mihrimah-Džamija u Istanbulu koja je izgrađena oko 1550. Sultan Ahmedova džamija Amhedija ili Plava džamija nalazi se u Istanbulu u Turskoj. Predstavlja jedno od remek djela osmanske arhitekture.

Konstrukcija trijema oslonjena je na 24 drvena stupa. Godine za vreme vladavine sultana Ahmeda I. U prosjeku svaka škola ima je 668 učenika.

Na par minuta hoda od Aja Sofije se nalazi predivna Sultan Ahmedova džamija poznatija kao Plava džamija. Izgrađena je u periodu od 1609. Godine u vrijeme vladavine sultana Ahmeda.

Stoljeća nadahnut je Aja SofijomAli kako je sjaj Justinijanove crkve trebao biti nadmašen. Veka Plava džamija je jedina džamija u Istanbulu koja ima 6 minareta. Naziv Plava džamija dobila je zbog 20000 plavih pločica koje prekrivaju unutrašnjost kupole.

Sultan Ahmedova džamija je jedna od najznačajnijih osmanskih džamija. Sultan Ahmedova džamija je jedna od najznačajnijih osmanskih džamija. Joined Jun 16 2005.

Baš si se potrudio da nam slikom i rečju dočaraš svoje utiske o ovo interesantnom gradu. Priču o Istanbulu počinjemo sa Plavom džamijom koja predstavlja remek-delo osmanlijske arhitekture svojom gracioznošću. Na putu do Aje Sofije nailazimo na Trg Slobode Bajazitov trg.

Zbog plave keramike kojom su ukrašeni zidovi ona je često nazivana i Plava džamija. Nadimak je dobila po ručno obojenim plavim pločicama koje prekrivaju unutrašnje zidove i unutrašnjost kupole. Godine u vrijeme vladavine sultana Ahmeda.

Diskusije o objektima koji se rekonstruišu i obnavljaju. Sinan je isplanirao građevinu tako da je postavljanjem savršenog kruga na. Broj stanovnika u Istanbulu stalno raste tako da se nezna tačan broj stanovnika po nekim podacima ima oko 18 miliona.

Sagrađena je u periodu između 1609. Godine vrhunsko je delo najvećeg graditelja Sinana. Izgrađena je u periodu od 1609.

Jeni džamija je jedna od najstarijih džamija u Travniku i Bosni i Hercegovini i datira iz 1549. Istanbul je grad sa velikom istorijom. About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators.

Ovo remek delo islamske. Predstavlja jedno od remek djela osmanske arhitekture. Sultan-Ahmedova džamija nalazi se u centru Zenice Bosna i Hercegovina.

Godine broj razreda i učitelja se skoro udvostručio a broj učenika je povećan za skoro 60. Ova džamija se smatra arhitektonskim pandanom vizantijskoj crkvi Aji Sofiji. Izgrađena je u periodu od 1609.

Zbog plave keramike kojom su ukrašeni zidovi ona je često nazivana i Plava džamija. Godine u vrijeme vladavine sultana Ahmeda.


The Blue Mosque Sultan Ahmet Mosque Istanbul Marmara Province Turkey Europe By Gavin Hellier Blue Mosque Mosque Blue Mosque Istanbul


Show comments
Hide comments

Tidak ada komentar